Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Σνόουντεν: «Αφήστε άμεσα Facebook, Google και Dropbox»

Σνόουντεν: «Αφήστε άμεσα Facebook, Google και Dropbox»

«Διότι έχετε το δικαίωμα να συζητάτε ιδιωτικά»

image

Ο Έντουρντ Σνόουντεν έδωσε μεγάλη συνέντευξη στο πλαίσιο του φεστιβάλ του New Yorker και φυσικά αναφέρθηκε στο θέμα του διαδικτυακού απορρήτου. Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για τον πρώην σύμβουλο της NSA (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ) και αποκαλύψε το σύστημα μαζικής παρακολούθησης πολιτών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Γνωρίζοντας «από μέσα» τις τακτικές της NSA και τον τρόπο που εταιρείες του διαδικτύου συνεργάζονται με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο Σνόουντεν τονίζει «Δεν θα έπρεπε να δικαιολογήσετε εσείς γιατί θέλετε να επικοινωνείτε με μυστικότητα, ιδιωτικά. Οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να αιτιολογούν γιατί θέλουν να σας στερήσουν αυτό το δικαίωμα όπως οποιοδήποτε θα έπρεπε να ζητήσει την άδειά σας για να ακούει όσα λέτε με κάθε συνομιλητή σας, όχι γιατί λέτε κάτι κρυφό, αλλά γιατί έχετε το δικαίωμα να συζητάτε ιδιωτικά».
Επίσης μίλησε για συγκεκριμένες πλατφόρμες και υπηρεσίες που δεν κάνουν όλα όσα χρειάζονται για να σεβαστούν το δικαίωμα των χρηστών στην ιδιωτικότητα και είπε χαρακτηριστικά «Αφήστε άμεσα το Dropbox, και εταιρείες όπως το Facebook και το Google. Αναζητήστε ανταγωνιστικές εφαρμογές εταιρειών που κάνουν κρυπτογράφηση των αρχείων σας στο σύστημά σας, κάνουν την μεταφορά κρυπτογραφημένα και τα τηρούν κρυπτογραφημένα στους διακομιστές τους». Εναλλακτικά πρότεινε τις εφαρμογές SpiderOak (στην θέση του Dropbox), στο SilentCircle (κλήσεις και SMS) και στις εφαρμογές της WhisperSystems (RedPhone).
 


πηγή

1 σχόλιο: