Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο! Σπάνε τα κοντέρ οι αιτήσεις για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης!

 
Τρέχουν να προλάβουν τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης όσοι δικαιούνται επίδομα, με αποτέλεσμα να έχει πάρει «φωτιά» η ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXIS. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως το απόγευμα της Πέμπτης είχαν επισκεφτεί την ειδική σελίδα περίπου 375.000 φορολογούμενοι, προκειμένου να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες της αίτησης, εκ των οποίων οι 306.089 έκαναν αίτηση ζητώντας και την προκαταβολή του 25%.
Από αυτούς πήραν έγκριση από το ΚΕΠΥΟ οι 282.172 και μέσα στο επόμενο 15νθήμερο θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς η προκαταβολή του επιδόματος. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους υπολογισμούς του ΓΛΚ υπάρχουν διαθέσιμα περίπου 74 εκατ. ευρώ ως δαπάνη επιδόματος θέρμανσης για το τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου, ενώ για ολόκληρο το 2015 η σχετική δαπάνη υπολογίζεται στα 210 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης παραμένει στα επίπεδα του 1,05 ευρώ/ λίτρο και αυτό σημαίνει ότι με την επιδότηση διαμορφώνεται στα περίπου 0,70 ευρώ/ λίτρο. Οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στο Ν. Θεσπρωτίας όπου η μέση τιμή διαμορφώνεται στο 1,11 ευρώ/ λίτρο, σημειώνοντας μάλιστα άνοδο την τελευταία εβδομάδα, ενώ πάνω από το 1,10 ευρώ/ λίτρο πληρώνουν οι καταναλωτές στους νομούς Λέσβου (1,12 ευρώ/ λίτρο), Κυκλάδων (1,105 ευρώ/ λίτρο), Κεφαλλονιάς (1,105 ευρώ/ λίτρο) και Κέρκυρας (1,105 ευρώ/ λίτρο).
Με βάση τις διεθνείς τιμές δεν θα πρέπει να αναμένεται άνοδος το προσεχές διάστημα, πάρα μόνο λόγω των κερδοσκοπικών πιέσεων που ασκούν συχνά πυκνά οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης, λόγω αυξημένης ζήτησης. Σημειώνεται ότι τα συμβόλαια του Brent των επόμενων τεσσάρων μηνών, όπως διαπραγματεύονται στις διεθνείς αγορές, κυμαίνονται σταθερά στα επίπεδα των 86,5- 88 δολαρίων/ βαρέλι.

Πηγή: iefimerida.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου