Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Οδηγός επιβίωσης: πώς θα αγαπήσετε τη ζωή;

 
 
Πώς θα αγαπήσετε ξανά το θαύμα και το δώρο που είναι η ζωή και πως θα διαπιστώσετε πως η ζωή δεν είναι τελικά τόσο κακή να τη ζει κανείς...
«Όταν η τύχη σας είναι φευγάτη κι εσείς μακριά από το ζεστό σας κρεβάτι», όπως λέει και το τραγούδι και έχετε χάσει κάθε διάθεση και αγάπη για τη ζωή και πριν αρχίσετε να σπαταλάτε τις ημέρες σας κλεισμένοι στο δωμάτιο σας, τότε χρειάζεστε μια απλή υπενθύμιση, όπως αυτές που βάζετε για τα επαγγελματικά ραντεβού, για να θυμηθείτε όλους τους λόγους που η ζωή αξίζει την προσοχή σας και εσείς αξίζετε την ίδια τη ζωή.
Πώς λοιπόν θα αγαπήσετε ξανά το θαύμα και το δώρο που είναι η ζωή και πως θα διαπιστώσετε πως η ζωή δεν είναι τελικά τόσο κακή να τη ζει κανείς...
1. Επικοινωνήστε
Αναρωτηθείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που είδατε τους φίλους σας και αν πάει καιρός, φροντίστε να το κάνετε σύντομα. Οι αγαπημένοι μας άνθρωποι, είτε αυτοί είναι οικογένεια, είτε φίλοι και η ενεργή παρουσία τους στη ζωή μας είναι ικανή να μας υπενθυμίσει όλους τους λόγους που δεν αξίζει να περνάμε τη ζωή μας κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο και στον εαυτό μας.
2. Γίνετε παιδί
Όσο μεγαλώνουμε, αναλαμβάνουμε περισσότερες ευθύνες και τόσο πιο εύκολα ξεχνάμε το παιδί μέσα μας. Χωρίς να υποννοείται να αρχίσετε τους παλιμπαιδισμούς, αλλά να δώσετε την άδεια στον εαυτό σας, 2 φορές την εβδομάδα, να ξεχάσει τις έννοιες, να κλείσετε το κινητό και να πάτε μια βόλτα στο πάρκο για να διαβάσετε ένα βιβλίο ή ιδανικά να περάσετε λίγο ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας. Αδειάστε τον μυαλό σας από τις σκέψεις και θα νιώσετε καλύτερα, με όποιο τρόπο κι αν το καταφέρετε αυτό.
3. Κάντε μια λίστα με όσα αγαπάτε
Μπορεί να ακούγεται απλοϊκό και η αλήθεια είναι, ότι είναι απλοϊκό, αλλά θα σας βοηθήσει πολύ τις φορές που δεν θα μπορείτε να εστιάσετε σε τίποτα καλό στη ζωή σας. Σε ένα κομμάτι χαρτί, σημειώστε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες στη ζωή σας, είτε αυτό είναι άνθρωποι, είτε εμπειρίες, είτε ακόμα και αντικείμενα συναισθηματικής αξίας και κάθε φορά που νιώθετε θλίψη, διαβάστε τη λίστα, ξανά και ξανά και θα διαπιστώσετε τη μεγάλη επίδραση αυτής της τόσο... απλοϊκής λίστας.
4. Μη βιάζεστε
Μην τρέχετε αν δε χρειάζεται να τρέχετε. Μη βιάζεστε αν έχετε ήδη χάσει το τρένο. Μην στριμώχνετε στο πρόγραμμά σας παραπάνω υποχρεώσεις από όσες αντέχετε. Όταν κάνετε βόλτα στην πόλη, προσπαθήστε να μην παρασύρεστε από τη βιασύνη του πλήθους, απολαύστε το αστικό τοπίο και δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να παρατηρήσει το γύρω χώρο και να δει όλες τις ομορφιές που κρύβει η πόλη και οι άνθρωπου που ζουν σε αυτή.
5. Συγχαρείτε τον εαυτό σας
Πείτε μπράβο στον εαυτό σας που τα έχει καταφέρει και στέκεται όρθιος, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες εποχές που ζούμε. Η ζωή δεν είναι εύκολη και η καθημερινότητα είναι συχνά ένας σισύφειος άθλος, αλλά εσείς ανταπεξέρχεστε και έχετε και το πνευματικό σθένος να διατηρείτε το χαμόγελό σας. Αυτό σημαίνει ότι όλα μπορείτε να τα ξεπεράσετε και δεν έχετε κανένα λόγο να φοβάστε τίποτα και κανέναν.
6. Δημιουργήστε προσμονή
Δώστε στον εαυτό σας κάτι να περιμένει, είτε αυτό είναι ένα ταξίδι στο εξωτερικό, είτε ένα γλυκό στο τέλος της εβδομάδας, είτε η αγαπημένη σας τηλεοπτική σειρά στο τέλος μια κοπιαστικής ημέρας. Η προσμονή είναι συχνά κινητήριος δύναμη και πάντα βοηθάει τις δύσκολες μέρες και περιόδους να περάσουν λίγο πιο γρήγορα και λίγο πιο ευχάριστα.
7. Μοιράστε χαμόγελα
Όταν χαμογελάτε, χαμογελούν και οι άλλοι και όταν βλέπετε τους γύρω σας να χαμογελούν, τότε χαμογελάτε κι εσείς διπλά. Κάντε την αρχή αυτού του κύκλου και θα φτιάξει, όχι μόνο η ψυχολογία σας, αλλά θα διαπιστώσετε ακόμα πόσο εύκολο τελικά ήταν να δείτε την ωραία πλευρά της ζωής, όπως λένε και οι Monty Pythons.

 

1 σχόλιο: