Οι αντιθέσεις μας πολλές...αλλα η δύναμη της φιλίας μας μεγάλη...φτιάχνουμε λοιπον το blog αυτό δείχνοντας πώς όλα συνυπάρχουν....θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας σκέψεις,συναισθήματα και το ότι αγαπάμε.....το αποτέλεσμα είναι τρελούτσικο
Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014
Κυριακή 30 Μαρτίου 2014
Σάββατο 29 Μαρτίου 2014
ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ
Εντάξει μας αντιγράφουν λίγο τα κορίτσια αλλά τελοσπάντων !!!
χαχαχαχαχα
Καλό μας μεσημέρι !!!
Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014
Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014
ΥΠΝΟΣ , ΗΑPPY END ΣΤΗΝ ΑΥΠΝΙΑ
Η αϋπνία δεν μου είναι άγνωστη, όπως και για 1 στους 3 ενηλίκους, οι
περισσότεροι εκ των οποίων είναι γυναίκες. Όταν πέφτω στο κρεβάτι,
παρότι είμαι κουρασμένη και θέλω να κοιμηθώ, το μυαλό μου δεν λέει να
ησυχάσει. Ένα σωρό σκέψεις εισβάλλουν στο νου μου και με κρατούν ξύπνια,
μέχρι που σηκώνομαι να πιω ένα ζεστό γάλα, να κάνω ένα χλιαρό ντους ή
να δω τηλεόραση, με την ελπίδα ότι κάτι απ’ όλα αυτά θα «πιάσει» και θα
με ρίξει στην αγκαλιά του Μορφέα. Όπως αποκαλύπτουν τα στατιστικά
στοιχεία, αυτό το σενάριο είναι σχεδόν καθημερινό για το 14% του
πληθυσμού, που υποφέρει από χρόνια αϋπνία. Ευτυχώς για μένα, αλλά και
για όλους όσοι «παλεύουν» τις νύχτες με το μαξιλάρι τους, οι ειδικοί
αναζητούν αποτελεσματικούς τρόπους ώστε να καταφέρουμε να κοιμηθούμε και
δίνουν απαντήσεις στις πιο σημαντικές απορίες μας για τον ύπνο.
Πόσες ώρες ύπνου έχουµε ανάγκη;
Αν και οι περισσότεροι ξυπνάμε ξεκούραστοι μετά από έναν 7ωρο ή 8ωρο ύπνο, η αλήθεια είναι ότι οι ώρες ύπνου που έχουμε ανάγκη ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σε κάθε περίπτωση, οι έρευνες θεωρούν τις 7 με 8 ώρες ύπνου ιδανικές και, μάλιστα, τις συνδέουν με τη μακροζωία. Και πάλι, όμως, τα πράγματα είναι σχετικά. Όσο μεγαλώνουμε, λόγου χάρη, τόσο μειώνονται οι αναγκαίες ώρες του ύπνου (π.χ. οι 6 ώρες θεωρούνται αρκετές), ενδεχομένως επειδή δεν κουράζουμε πλέον στον ίδιο βαθμό τον εγκέφαλό μας. Τι σημαίνει αυτό; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, όσο κοιμόμαστε το μυαλό μας «ανασυντάσσεται» (βάζει σε τάξη τις πληροφορίες της ημέρας). Η διάρκεια αυτής της απαραίτητης λειτουργίας εξαρτάται από τον αριθμό των δεδομένων με τα οποία «φορτώνουμε» κάθε φορά τον εγκέφαλό μας.
«Γιατί αργεί να µε πάρει ο ύπνος;»
«Τι εννοούσε με αυτό που μου είπε;», «Πώς θα πληρώσω τη δόση του δανείου;», «Να μην ξεχάσω να γράψω τα παιδιά στο μάθημα ζωγραφικής»... Αν την ώρα που πέφτουμε στο κρεβάτι απασχολούμε το μυαλό μας με ένα σωρό σκέψεις, είναι επόμενο να μη μας κολλάει ύπνος. Αυτή η μορφή αϋπνίας είναι και η πιο συχνή. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το βράδυ, όταν επικρατεί ηρεμία και η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή, όλες οι σκέψεις που κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν είχαμε το χρόνο να επεξεργαστούμε, εισβάλλουν στο μυαλό μας και μας κρατούν ξάγρυπνους. Ο εγκέφαλός μας τίθεται σε αυξημένη εγρήγορση και προσπαθούμε να βρούμε τη λύση στα προβλήματα που μας απασχολούν. Με αυτό τον τρόπο δεν χαλαρώνουμε και μένουμε άυπνοι.
«Ξυπνάω µέσα στη νύχτα και δεν µπορώ να ξανακοιµηθώ»
Ο θόρυβος ενός αυτοκινήτου ή ένας γατοκαβγάς είναι αρκετά για να μας ξυπνήσουν. Ο διακοπτόμενος ύπνος είναι μία ακόμη μορφή αϋπνίας, που οφείλεται στο ότι ο εγκέφαλός μας παραμένει σε υπερεγρήγορση και έτσι ξυπνάμε εύκολα και με τον παραμικρό θόρυβο. Με απλά λόγια, «λαγοκοιμόμαστε», εξακολουθώντας να απασχολούμε το μυαλό μας με τα προβλήματα της ημέρας ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, η πρόσθετη ανησυχία για το αν θα καταφέρουμε να κοιμηθούμε επιτείνει το άγχος της αϋπνίας και διογκώνει το πρόβλημα. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε ότι τη νύχτα το μυαλό μας είναι κουρασμένο. Όσο και αν σκεφτόμαστε τα προβλήματά μας, ουσιαστικά τα «αναμασάμε» χωρίς να τα επιλύουμε. Αντιθέτως, το πρωί, όταν το μυαλό είναι ξεκούραστο, είναι πιο πιθανό να συλλάβουμε μια καλή ιδέα για τη λύση ενός προβλήματος.
Η αϋπνία βλάπτει την υγεία;
Μετά από μια νύχτα κακού ύπνου, το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι η σωματική κόπωση και η αδυναμία να συγκεντρωθούμε στη δουλειά. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να μας ανοίξει η όρεξη, καθώς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition», οι συμμετέχοντες σε αυτήν κατανάλωναν έως και 560 περισσότερες θερμίδες τις ημέρες που κοιμoύνταν μόλις
4 ώρες, συγκριτικά με τις ημέρες όπου ο ύπνος τους ήταν 8ωρος.
Όταν όμως η αϋπνία είναι σύνηθες φαινόμενο, τότε ο οργανισμός μας υφίσταται τις επιπτώσεις του χρόνιου στρες. Αρκετές έρευνες έχουν συσχετίσει τη χρόνια αϋπνία με την υπέρταση και το διαβήτη τύπου 2. Επίσης, έχει φανεί ότι όσοι κοιμούνται κάθε βράδυ λιγότερο από 5 ώρες, κινδυνεύουν περισσότερο από έμφραγμα (λόγω της μεγαλύτερης εναπόθεσης ασβεστίου στις αρτηρίες, γεγονός που συντελεί στη δημιουργία αθηρωματικών πλακών). Επιπλέον, σε 14ετή έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Sleep», παρατηρήθηκε ότι το ποσοστό θνησιμότητας στους άνδρες με χρόνια αϋπνία (λιγότερο από 6 ώρες ύπνου την ημέρα) ήταν αυξημένο (51%).
Η έλλειψη ύπνου «χαλάει» το δέρµα;
Η χρόνια αϋπνία αφήνει τα σημάδια της στο δέρμα, με πιο χαρακτηριστικό τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Επιπλέον, το χρώμα της επιδερμίδας γίνεται πιο θαμπό και άτονο, ενώ οι ρυτίδες και η χαλάρωση του δέρματος παρουσιάζονται νωρίτερα σε σχέση με όσους κοιμούνται επαρκώς. Για το καλό του δέρματός μας -και όχι μόνο-, οι ειδικοί συμβουλεύουν να κοιμόμαστε 8 ώρες, να πέφτουμε στο κρεβάτι γύρω στις 11 το βράδυ (και όχι π.χ. στη 1 το πρωί) και να κοιμόμαστε σε σκοτεινό χώρο, γεγονός που διευκολύνει την έκκριση της μελατονίνης, μια ουσία που θεωρείται ότι έχει αντιγηραντική δράση.
Η αϋπνία σχετίζεται µε την κατάθλιψη;
Πολλές φορές η αϋπνία είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς με κατάθλιψη. Μάλιστα, οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι σε περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης συνήθως παρουσιάζεται δυσκολία στο να κοιμηθεί κάποιος το βράδυ, ενώ όταν η κατάθλιψη είναι πιο βαριάς μορφής, ο ασθενής μπορεί να ξυπνάει πολύ νωρίς το πρωί και με κακή διάθεση.
Η κόκκινη δύναμη
Ο χυμός των κερασιών μπορεί να μειώσει τη βαρύτητα της αϋπνίας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Medicinal Food». Οι συμμετέχοντες έπιναν χυμό κερασιού κάθε πρωί και βράδυ για
15 ημέρες, μετά το πέρας των οποίων ανέφεραν μείωση του χρόνου που χρειάζονταν για να τους πάρει ο ύπνος κατά 17 λεπτά. Οι ερευνητές αποδίδουν την υπναγωγό δράση των κερασιών στην περιεκτικότητά τους σε μελατονίνη, μια ουσία που συνδέεται με τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Η έκκριση της μελατονίνης στον οργανισμό αυξάνεται όταν πέφτει το σκοτάδι. Έχει συνδεθεί με την καταπολέμηση της αϋπνίας, γι’ αυτό και διατίθεται και σε σχετικά σκευάσματα. Αν και, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν έχει αποδειχθεί ότι δρα αποτελεσματικά κατά της αϋπνίας, δεν αποκλείεται να φανεί χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις.
«Τι θα µε βοηθήσει να κοιµηθώ;» * Καλό είναι να κρύψουμε το ρολόι στο συρτάρι, γιατί όσο το κοιτάμε και μετράμε πόσες ώρες ύπνου μάς απέμειναν, τόσο περισσότερο αγχωνόμαστε και δεν μας «κολλάει» ύπνος.
* Επίσης, εάν μετά από μισή ώρα ακόμη στριφογυρίζουμε στο κρεβάτι, είναι καλύτερα να σηκωθούμε και να ξαπλώσουμε όταν θα νιώθουμε πιο κουρασμένοι.
* Ακόμη, συνιστάται η μεσημεριανή σιέστα να μην ξεπερνά τη μία ώρα, αλλιώς μπορεί να διαταράξει το βραδινό μας ύπνο.
* Όσον αφορά τη διατροφή μας, καλό είναι να αποφεύγουμε τα βαριά και δύσπεπτα φαγητά 1-2 ώρες πριν κοιμηθούμε. Το ίδιο ισχύει και για τον καφέ και τα αναψυκτικά τύπου κόλα, επειδή έχουν διεγερτική δράση.
* Όσον αφορά το αλκοόλ, 1-2 ποτηράκια μπορεί να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε. Η κατάχρηση, όμως, μπορεί να προκαλέσει νυχτερινές αφυπνίσεις.
* Επίσης, μετά από μια άυπνη νύχτα, την επόμενη ημέρα είναι προτιμότερο να ξαπλώσουμε αργότερα και όχι νωρίτερα.
* Το σημαντικότερο, όμως, είναι να αφήσουμε τις έγνοιες μας εκτός της κρεβατοκάμαρας.
Άγρυπνοι άνδρες
Η αϋπνία ταλαιπωρεί περισσότερες γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Ωστόσο, εν μέσω οικονομικής κρίσης, παρουσιάζεται όλο και συχνότερα σε άνδρες. Η εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί είναι ότι οι άνδρες εξακολουθούν να έχουν τον κοινωνικό ρόλο του «κουβαλητή» και θεωρούνται κατά κύριο λόγο «υπεύθυνοι» για τη διαχείριση των οικονομικών της οικογένειας. Ως εκ τούτου, βιώνουν μεγάλη ανησυχία αυτή την εποχή και συχνά χάνουν τον ύπνο τους.
«Να πάρω χάπια;»
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάρουμε φάρμακα για την αϋπνία, αν δεν έχουμε επισκεφτεί έναν ψυχίατρο, που θα μας εξετάσει και θα διαγνώσει εάν έχουμε πράγματι πρόβλημα αϋπνίας, τι ευθύνεται γι’ αυτήν και πώς πιθανώς θα μπορούσαμε να βοηθηθούμε. Υπάρχουν 2 κατηγορίες φαρμάκων για την καταπολέμηση της αϋπνίας, οι βενζοδιαζεπίνες και μία νεότερη κατηγορία ουσιών (ονομάζεται ομάδα «Ζ»). Τα τελευταία έχουν το πλεονέκτημα ότι μέσα σε περίπου 4 ώρες αποβάλλονται από τον οργανισμό, οπότε την επόμενη ημέρα δεν παρατηρείται υπνηλία και «βαρύ» κεφάλι, όπως συμβαίνει με τις βενζοδιαζεπίνες. Ωστόσο, και τα 2 είδη φαρμάκων χάνουν σταδιακά την αποτελεσματικότητά τους (το φαινόμενο της αντοχής, που σημαίνει ότι πρέπει όσο περνά ο καιρός να αυξάνεται η δόση του φαρμάκου) και προκαλούν εξάρτηση. Σε περίπτωση διακοπής τους, η αϋπνία μπορεί να παρουσιαστεί εκ νέου (φαινόμενο rebound). Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι απαραίτητη η καθοδήγηση από έναν ψυχίατρο πριν πάρουμε οποιοδήποτε τέτοιο φάρμακο. Όσον αφορά την οικογένεια των βοτάνων, θα μπορούσαν να βοηθήσουν η βαλεριάνα, η πασιφλόρα, το μελισσόχορτο ή το τίλιο.
Ένα σενάριο ύπνου
Μια τεχνική που προτείνουν οι ειδικοί και η οποία θα μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε είναι να «προβάλουμε» μια ήρεμη και ευχάριστη σκηνή στο μυαλό μας. Ορισμένοι, λόγου χάρη, χαλαρώνουν καθώς σκέφτονται ότι περπατούν σε ένα ωραίο δεντρόφυτο μονοπάτι, άλλοι σκέφτονται ότι κολυμπούν σε μια όμορφη παραλία, ότι κάνουν ιστιοπλοΐα ή ότι ζουν στη φάρμα των ονείρων τους.
Η γυµναστική ωφελεί;
Η άσκηση, πράγματι, διευκολύνει τον ύπνο μας, αρκεί να μη γίνεται 2-3 ώρες πριν πέσουμε για ύπνο, επειδή τότε θα οδηγήσει στο αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Ίσως η μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα να είναι το... σεξ, που έχει την ιδιότητα να κουράζει και παράλληλα να χαλαρώνει το σώμα.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΠΑΥΛΟ ΣΑΚΚΑ, αναπληρωτή καθηγητή Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη δρ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, δερματολόγο-αφροδισιολόγο
Πόσες ώρες ύπνου έχουµε ανάγκη;
Αν και οι περισσότεροι ξυπνάμε ξεκούραστοι μετά από έναν 7ωρο ή 8ωρο ύπνο, η αλήθεια είναι ότι οι ώρες ύπνου που έχουμε ανάγκη ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σε κάθε περίπτωση, οι έρευνες θεωρούν τις 7 με 8 ώρες ύπνου ιδανικές και, μάλιστα, τις συνδέουν με τη μακροζωία. Και πάλι, όμως, τα πράγματα είναι σχετικά. Όσο μεγαλώνουμε, λόγου χάρη, τόσο μειώνονται οι αναγκαίες ώρες του ύπνου (π.χ. οι 6 ώρες θεωρούνται αρκετές), ενδεχομένως επειδή δεν κουράζουμε πλέον στον ίδιο βαθμό τον εγκέφαλό μας. Τι σημαίνει αυτό; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, όσο κοιμόμαστε το μυαλό μας «ανασυντάσσεται» (βάζει σε τάξη τις πληροφορίες της ημέρας). Η διάρκεια αυτής της απαραίτητης λειτουργίας εξαρτάται από τον αριθμό των δεδομένων με τα οποία «φορτώνουμε» κάθε φορά τον εγκέφαλό μας.
«Γιατί αργεί να µε πάρει ο ύπνος;»
«Τι εννοούσε με αυτό που μου είπε;», «Πώς θα πληρώσω τη δόση του δανείου;», «Να μην ξεχάσω να γράψω τα παιδιά στο μάθημα ζωγραφικής»... Αν την ώρα που πέφτουμε στο κρεβάτι απασχολούμε το μυαλό μας με ένα σωρό σκέψεις, είναι επόμενο να μη μας κολλάει ύπνος. Αυτή η μορφή αϋπνίας είναι και η πιο συχνή. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το βράδυ, όταν επικρατεί ηρεμία και η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή, όλες οι σκέψεις που κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν είχαμε το χρόνο να επεξεργαστούμε, εισβάλλουν στο μυαλό μας και μας κρατούν ξάγρυπνους. Ο εγκέφαλός μας τίθεται σε αυξημένη εγρήγορση και προσπαθούμε να βρούμε τη λύση στα προβλήματα που μας απασχολούν. Με αυτό τον τρόπο δεν χαλαρώνουμε και μένουμε άυπνοι.
«Ξυπνάω µέσα στη νύχτα και δεν µπορώ να ξανακοιµηθώ»
Ο θόρυβος ενός αυτοκινήτου ή ένας γατοκαβγάς είναι αρκετά για να μας ξυπνήσουν. Ο διακοπτόμενος ύπνος είναι μία ακόμη μορφή αϋπνίας, που οφείλεται στο ότι ο εγκέφαλός μας παραμένει σε υπερεγρήγορση και έτσι ξυπνάμε εύκολα και με τον παραμικρό θόρυβο. Με απλά λόγια, «λαγοκοιμόμαστε», εξακολουθώντας να απασχολούμε το μυαλό μας με τα προβλήματα της ημέρας ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, η πρόσθετη ανησυχία για το αν θα καταφέρουμε να κοιμηθούμε επιτείνει το άγχος της αϋπνίας και διογκώνει το πρόβλημα. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε ότι τη νύχτα το μυαλό μας είναι κουρασμένο. Όσο και αν σκεφτόμαστε τα προβλήματά μας, ουσιαστικά τα «αναμασάμε» χωρίς να τα επιλύουμε. Αντιθέτως, το πρωί, όταν το μυαλό είναι ξεκούραστο, είναι πιο πιθανό να συλλάβουμε μια καλή ιδέα για τη λύση ενός προβλήματος.
Η αϋπνία βλάπτει την υγεία;
Μετά από μια νύχτα κακού ύπνου, το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι η σωματική κόπωση και η αδυναμία να συγκεντρωθούμε στη δουλειά. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να μας ανοίξει η όρεξη, καθώς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition», οι συμμετέχοντες σε αυτήν κατανάλωναν έως και 560 περισσότερες θερμίδες τις ημέρες που κοιμoύνταν μόλις
4 ώρες, συγκριτικά με τις ημέρες όπου ο ύπνος τους ήταν 8ωρος.
Όταν όμως η αϋπνία είναι σύνηθες φαινόμενο, τότε ο οργανισμός μας υφίσταται τις επιπτώσεις του χρόνιου στρες. Αρκετές έρευνες έχουν συσχετίσει τη χρόνια αϋπνία με την υπέρταση και το διαβήτη τύπου 2. Επίσης, έχει φανεί ότι όσοι κοιμούνται κάθε βράδυ λιγότερο από 5 ώρες, κινδυνεύουν περισσότερο από έμφραγμα (λόγω της μεγαλύτερης εναπόθεσης ασβεστίου στις αρτηρίες, γεγονός που συντελεί στη δημιουργία αθηρωματικών πλακών). Επιπλέον, σε 14ετή έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Sleep», παρατηρήθηκε ότι το ποσοστό θνησιμότητας στους άνδρες με χρόνια αϋπνία (λιγότερο από 6 ώρες ύπνου την ημέρα) ήταν αυξημένο (51%).
Η έλλειψη ύπνου «χαλάει» το δέρµα;
Η χρόνια αϋπνία αφήνει τα σημάδια της στο δέρμα, με πιο χαρακτηριστικό τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Επιπλέον, το χρώμα της επιδερμίδας γίνεται πιο θαμπό και άτονο, ενώ οι ρυτίδες και η χαλάρωση του δέρματος παρουσιάζονται νωρίτερα σε σχέση με όσους κοιμούνται επαρκώς. Για το καλό του δέρματός μας -και όχι μόνο-, οι ειδικοί συμβουλεύουν να κοιμόμαστε 8 ώρες, να πέφτουμε στο κρεβάτι γύρω στις 11 το βράδυ (και όχι π.χ. στη 1 το πρωί) και να κοιμόμαστε σε σκοτεινό χώρο, γεγονός που διευκολύνει την έκκριση της μελατονίνης, μια ουσία που θεωρείται ότι έχει αντιγηραντική δράση.
Η αϋπνία σχετίζεται µε την κατάθλιψη;
Πολλές φορές η αϋπνία είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς με κατάθλιψη. Μάλιστα, οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι σε περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης συνήθως παρουσιάζεται δυσκολία στο να κοιμηθεί κάποιος το βράδυ, ενώ όταν η κατάθλιψη είναι πιο βαριάς μορφής, ο ασθενής μπορεί να ξυπνάει πολύ νωρίς το πρωί και με κακή διάθεση.
Η κόκκινη δύναμη
Ο χυμός των κερασιών μπορεί να μειώσει τη βαρύτητα της αϋπνίας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Medicinal Food». Οι συμμετέχοντες έπιναν χυμό κερασιού κάθε πρωί και βράδυ για
15 ημέρες, μετά το πέρας των οποίων ανέφεραν μείωση του χρόνου που χρειάζονταν για να τους πάρει ο ύπνος κατά 17 λεπτά. Οι ερευνητές αποδίδουν την υπναγωγό δράση των κερασιών στην περιεκτικότητά τους σε μελατονίνη, μια ουσία που συνδέεται με τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Η έκκριση της μελατονίνης στον οργανισμό αυξάνεται όταν πέφτει το σκοτάδι. Έχει συνδεθεί με την καταπολέμηση της αϋπνίας, γι’ αυτό και διατίθεται και σε σχετικά σκευάσματα. Αν και, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν έχει αποδειχθεί ότι δρα αποτελεσματικά κατά της αϋπνίας, δεν αποκλείεται να φανεί χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις.
«Τι θα µε βοηθήσει να κοιµηθώ;» * Καλό είναι να κρύψουμε το ρολόι στο συρτάρι, γιατί όσο το κοιτάμε και μετράμε πόσες ώρες ύπνου μάς απέμειναν, τόσο περισσότερο αγχωνόμαστε και δεν μας «κολλάει» ύπνος.
* Επίσης, εάν μετά από μισή ώρα ακόμη στριφογυρίζουμε στο κρεβάτι, είναι καλύτερα να σηκωθούμε και να ξαπλώσουμε όταν θα νιώθουμε πιο κουρασμένοι.
* Ακόμη, συνιστάται η μεσημεριανή σιέστα να μην ξεπερνά τη μία ώρα, αλλιώς μπορεί να διαταράξει το βραδινό μας ύπνο.
* Όσον αφορά τη διατροφή μας, καλό είναι να αποφεύγουμε τα βαριά και δύσπεπτα φαγητά 1-2 ώρες πριν κοιμηθούμε. Το ίδιο ισχύει και για τον καφέ και τα αναψυκτικά τύπου κόλα, επειδή έχουν διεγερτική δράση.
* Όσον αφορά το αλκοόλ, 1-2 ποτηράκια μπορεί να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε. Η κατάχρηση, όμως, μπορεί να προκαλέσει νυχτερινές αφυπνίσεις.
* Επίσης, μετά από μια άυπνη νύχτα, την επόμενη ημέρα είναι προτιμότερο να ξαπλώσουμε αργότερα και όχι νωρίτερα.
* Το σημαντικότερο, όμως, είναι να αφήσουμε τις έγνοιες μας εκτός της κρεβατοκάμαρας.
Άγρυπνοι άνδρες
Η αϋπνία ταλαιπωρεί περισσότερες γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Ωστόσο, εν μέσω οικονομικής κρίσης, παρουσιάζεται όλο και συχνότερα σε άνδρες. Η εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί είναι ότι οι άνδρες εξακολουθούν να έχουν τον κοινωνικό ρόλο του «κουβαλητή» και θεωρούνται κατά κύριο λόγο «υπεύθυνοι» για τη διαχείριση των οικονομικών της οικογένειας. Ως εκ τούτου, βιώνουν μεγάλη ανησυχία αυτή την εποχή και συχνά χάνουν τον ύπνο τους.
«Να πάρω χάπια;»
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάρουμε φάρμακα για την αϋπνία, αν δεν έχουμε επισκεφτεί έναν ψυχίατρο, που θα μας εξετάσει και θα διαγνώσει εάν έχουμε πράγματι πρόβλημα αϋπνίας, τι ευθύνεται γι’ αυτήν και πώς πιθανώς θα μπορούσαμε να βοηθηθούμε. Υπάρχουν 2 κατηγορίες φαρμάκων για την καταπολέμηση της αϋπνίας, οι βενζοδιαζεπίνες και μία νεότερη κατηγορία ουσιών (ονομάζεται ομάδα «Ζ»). Τα τελευταία έχουν το πλεονέκτημα ότι μέσα σε περίπου 4 ώρες αποβάλλονται από τον οργανισμό, οπότε την επόμενη ημέρα δεν παρατηρείται υπνηλία και «βαρύ» κεφάλι, όπως συμβαίνει με τις βενζοδιαζεπίνες. Ωστόσο, και τα 2 είδη φαρμάκων χάνουν σταδιακά την αποτελεσματικότητά τους (το φαινόμενο της αντοχής, που σημαίνει ότι πρέπει όσο περνά ο καιρός να αυξάνεται η δόση του φαρμάκου) και προκαλούν εξάρτηση. Σε περίπτωση διακοπής τους, η αϋπνία μπορεί να παρουσιαστεί εκ νέου (φαινόμενο rebound). Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι απαραίτητη η καθοδήγηση από έναν ψυχίατρο πριν πάρουμε οποιοδήποτε τέτοιο φάρμακο. Όσον αφορά την οικογένεια των βοτάνων, θα μπορούσαν να βοηθήσουν η βαλεριάνα, η πασιφλόρα, το μελισσόχορτο ή το τίλιο.
Ένα σενάριο ύπνου
Μια τεχνική που προτείνουν οι ειδικοί και η οποία θα μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε είναι να «προβάλουμε» μια ήρεμη και ευχάριστη σκηνή στο μυαλό μας. Ορισμένοι, λόγου χάρη, χαλαρώνουν καθώς σκέφτονται ότι περπατούν σε ένα ωραίο δεντρόφυτο μονοπάτι, άλλοι σκέφτονται ότι κολυμπούν σε μια όμορφη παραλία, ότι κάνουν ιστιοπλοΐα ή ότι ζουν στη φάρμα των ονείρων τους.
Η γυµναστική ωφελεί;
Η άσκηση, πράγματι, διευκολύνει τον ύπνο μας, αρκεί να μη γίνεται 2-3 ώρες πριν πέσουμε για ύπνο, επειδή τότε θα οδηγήσει στο αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Ίσως η μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα να είναι το... σεξ, που έχει την ιδιότητα να κουράζει και παράλληλα να χαλαρώνει το σώμα.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΠΑΥΛΟ ΣΑΚΚΑ, αναπληρωτή καθηγητή Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη δρ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, δερματολόγο-αφροδισιολόγο
ΠΗΓΗ : http://www.vita.gr
Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014
Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014
Κυριακή 23 Μαρτίου 2014
/ ΦΥΓΑΜΕ | ΠΑΝΩ ΑΠΟ Τ' ΑΣΤΕΡΙΑ
αφού ξύπνησαμε που ξυπνήσαμε κυριακάτικα νωρίς
να αναπτύξουμε μια άλφα διάθεση τουλάχιστον
καφέεεε να ανοίξει το μάτι...
Σάββατο 22 Μαρτίου 2014
καλο σαββατοκύριακο
τώρα συντονιστήκαμε βρεθήκαμε οι κυρίες και ετοιμαζόμαστε ήπιαμε πορτοκαλαδίτσα τρώμε και τις λιχουδιές μας ....σε λιγο ξεκινάμε να βγούμε στον ήλιο γιατι ο ύπνος τρεφει τα μωρά και ο ήλιος τα μοσχάρια συμβολικά το λέμε μόνο !!!! φιλια καλά να περάσετε όλοι ότι και αν κάνετε
Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014
Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014
γυναικεία τσαντα
......
αστειεύομαι βέβαια ...αλλά ειχα την αφορμή _____να έχω χωσει το χέρι μου, να ψαχνω το κινητο πριν για ποση ώρα και να είμαι σαν να ανακατεύομαι φασολάδα σε μεγάλο καζάνι , με λυπήθηκε τόσο ένας πιο δίπλα που μου έριξε το φλας του κινητού του μέσα στην τσαντα μπας και δω φως στο τούνελ!!! δεν μου συμβαίνει πάντα...μόνο συνέχεια!!! ε τι να κάνουμε έτσι είμαστε εμείς
πλακα κάνω!!!
στους γάμους και στα μπαρ παιρνουμε πιο μικρά τσαντάκια άλλωστε (αστειεύομαι ξανά)
τέλος πάντων είναι κάτι μεταξύ του γυναικείου φύλου και των τσαντών δεν υπάρχει εξήγηση ...αλλά εδώ στον φίλο μου που γκρινιάζει του απαντώ ότι όταν θέλει στυλο ποια έχει; χαρτομάντηλο ποια ποια ;;; καραμελίτσα τσιχλίτσα και πάλι ποια για μάντεψε ...άρα μη μου βολεύσαι και μετά με φωνάζεις περίπτερο
σας φιλώ φωτεινή
αστειεύομαι βέβαια ...αλλά ειχα την αφορμή _____να έχω χωσει το χέρι μου, να ψαχνω το κινητο πριν για ποση ώρα και να είμαι σαν να ανακατεύομαι φασολάδα σε μεγάλο καζάνι , με λυπήθηκε τόσο ένας πιο δίπλα που μου έριξε το φλας του κινητού του μέσα στην τσαντα μπας και δω φως στο τούνελ!!! δεν μου συμβαίνει πάντα...μόνο συνέχεια!!! ε τι να κάνουμε έτσι είμαστε εμείς
πλακα κάνω!!!
στους γάμους και στα μπαρ παιρνουμε πιο μικρά τσαντάκια άλλωστε (αστειεύομαι ξανά)
τέλος πάντων είναι κάτι μεταξύ του γυναικείου φύλου και των τσαντών δεν υπάρχει εξήγηση ...αλλά εδώ στον φίλο μου που γκρινιάζει του απαντώ ότι όταν θέλει στυλο ποια έχει; χαρτομάντηλο ποια ποια ;;; καραμελίτσα τσιχλίτσα και πάλι ποια για μάντεψε ...άρα μη μου βολεύσαι και μετά με φωνάζεις περίπτερο
σας φιλώ φωτεινή
Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014
Τρίτη 18 Μαρτίου 2014
Blurred Lines
νύσταξα..να παρατήσω τη δουλειά να ρίξώ έναν χορό μπας και ζωντανέψω
σε αυτή τη λατρεμένη χώρα όταν βγαίνει ήλιος ποιος μα ποιος έχει μυαλο να μαζευτεί...!!!καλο μεσημέρι προς το παρόν τρώμε και κάτι γιατι....νηστικό αρκούδι δεν χορεύει
Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014
10 ΜΥθΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ
ΜΥΘΟΣ: Αφού δεν τρώω γλυκά, δεν κινδυνεύω από τερηδόνα.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Πρόκειται για μια λανθασμένη εντύπωση, που έχει στοιχίσει σε πολλούς. Δεν είναι μόνο τα γλυκά που προκαλούν τερηδόνα. Η ζάχαρη στον καφέ, τα αναψυκτικά, το σοκολατούχο γάλα, οι τσίχλες με ζάχαρη, τα αποξηραμένα φρούτα, σνακ όπως τα πατατάκια και τα γαριδάκια, που «κολλάνε» στην επιφάνεια των δοντιών, έχουν σημαντική τερηδονογόνο δράση.
ΜΥΘΟΣ: Το οδοντικό νήμα είναι προαιρετικό.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Όταν το βούρτσισμα των δοντιών δεν συνδυάζεται με τη χρήση οδοντικού νήματος, ο καθαρισμός θεωρείται ελλιπής, καθώς η οδοντόβουρτσα δεν καθαρίζει τις επιφάνειες ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τη γραμμή των ούλων. Ο καθαρισμός των μεσοδόντιων διαστημάτων πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση πριν από τον βραδινό ύπνο, είτε με οδοντικό νήμα είτε με μεσοδόντια βουρτσάκια. Το νήμα είναι απαραίτητο σε στραβά δόντια και συνιστάται σε δόντια με πολύ στενά μεσοδόντια διαστήματα. Αντίθετα, τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι ιδανικά για δόντια με αρκετά μεγάλα μεσοδόντια διαστήματα ή για τις περιπτώσεις που υπάρχουν εμφυτεύματα, γέφυρες, σιδεράκια ή απογυμνωμένες ρίζες.
ΜΥΘΟΣ: Εφόσον χρησιμοποιώ στοματικό διάλυμα, το βούρτσισμα είναι περιττό.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Το στοματικό διάλυμα δεν υποκαθιστά ούτε την οδοντόβουρτσα ούτε το οδοντικό νήμα. Λανθασμένα ακολουθούμε αυτή την τακτική, εξαιτίας της προσωρινής αίσθησης φρεσκάδας που δημιουργεί. Η χρήση του στοματικού διαλύματος δεν θεωρείται υποχρεωτική για τη στοματική υγιεινή και καλό είναι να συστήνεται από τον οδοντίατρο. Οι ειδικοί πάντως συμβουλεύουν να αγοράζουμε όσα δεν περιέχουν οινόπνευμα και να μην κάνουμε αλόγιστη χρήση.
ΜΥΘΟΣ: Είναι φυσιολογικό να ματώνουν τα ούλα μου κατά το βούρτσισμα.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα ούλα που αιμορραγούν κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος ή τη χρήση οδοντικού νήματος υποδεικνύουν φλεγμονή (ουλίτιδα). Μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε βουρτσίζοντας καλά τα δόντια και επιμένοντας στα σημεία που τα ούλα ματώνουν, ώστε να αφαιρέσουμε το μεγαλύτερο μέρος από τη συσσωρευμένη μικροβιακή πλάκα. Αν, ωστόσο, η αιμορραγία επιμένει για περισσότερο από 3-4 ημέρες, τότε θα πρέπει να επισκεφτούμε αμέσως τον οδοντίατρό μας, ο οποίος θα κάνει καθαρισμό των ούλων. Έναν λόγο παραπάνω να σπεύσουν γρήγορα στον οδοντίατρο έχουν οι διαβητικοί, λόγω της αυξημένης τάσης να εμφανίζουν φλεγμονές, και οι καρδιοπαθείς, επειδή η αιμορραγία αυξάνει τον κίνδυνο να εισέλθουν μικρόβια στην κυκλοφορία του αίματος.
ΜΥΘΟΣ: Πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου μόλις ξυπνήσω.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο λόγος που βουρτσίζουμε τα δόντια μας δεν είναι για να φρεσκάρουμε την αναπνοή μας, αλλά για να απομακρύνουμε τα υπολείμματα των τροφών. Γι’ αυτό, λοιπόν, το πλύσιμο των δοντιών πρέπει να γίνεται μετά το πρωινό γεύμα και όχι μόλις ξυπνήσουμε. Το ιδανικό, βέβαια, θα ήταν να βουρτσίζουμε τα δόντια μας ακόμη και όταν δεν έχουμε καταναλώσει τροφή, δεδομένου ότι η οδοντική μικροβιακή πλάκα δημιουργείται και από μικρόβια της φυσιολογικής χλωρίδας του στόματος. Επειδή, όμως, είναι δύσκολο για τους περισσότερους, οι ειδικοί συστήνουν να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον 2 φορές ημερησίως, μία το πρωί μετά το πρωινό και μία το βράδυ πριν κοιμηθούμε.
ΜΥΘΟΣ: Οι οδοντόβουρτσες που έχουν σκληρές τρίχες είναι οι καλύτερες.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Καλό είναι να προτιμάμε τις οδοντόβουρτσες που έχουν μαλακές ή μεσαίας σκληρότητας τρίχες, διότι δεν τραυματίζουν τα ούλα και τα δόντια, ειδικά όσα έχουν ευαίσθητες περιοχές λόγω διαβρώσεων, αποτριβών ή ρωγμών. Οι οδοντόβουρτσες με σκληρές τρίχες ενδείκνυνται μόνο σε όσους έχουν βάλει γέφυρες ή θήκες πορσελάνης.
ΜΥΘΟΣ: Η εγκυμοσύνη καταστρέφει τα δόντια της γυναίκας.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι έγκυες γυναίκες είναι οι συχνοί εμετοί, καθώς τα οξέα του στομάχου αδυνατίζουν την αδαμαντίνη των δοντιών. Γι’ αυτό, συστήνεται να βουρτσίζουν τα δόντια τους περίπου 30΄ μετά τον εμετό. Οι ειδικοί εξηγούν ότι επίφοβες είναι οι γυναίκες που έχουν κακή στοματική υγιεινή. Ένα μικρό πρόβλημα πριν την κύηση, εξαιτίας των έντονων ορμονικών αλλαγών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να επιδεινωθεί. Η περιοδοντίτιδα, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια των δοντιών.
ΜΥΘΟΣ: Τα πρώτα δόντια του παιδιού δεν χρειάζονται πλύσιμο.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Πολλοί γονείς πιστεύουν λανθασμένα ότι επειδή τα πρώτα δόντια του παιδιού δεν είναι μόνιμα, δεν χρειάζονται φροντίδα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν κατά τη βρεφική ηλικία η μητέρα να καθαρίζει τα πρώτα (νεογιλά) δόντια του παιδιού με μια βρεγμένη γάζα, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα. Από την ηλικία των 3 ετών, που έχουν εμφανιστεί όλα τα νεογιλά δόντια, οι γονείς μπορούν να αρχίσουν το βούρτσισμα των δοντιών με παιδική οδοντόβουρτσα, χωρίς οδοντόπαστα. Η επαφή του παιδιού με τον οδοντίατρο ή τον παιδοδοντίατρο καλό είναι να ξεκινήσει από την ηλικία των 3 ετών.
ΜΥΘΟΣ: Η λεύκανση καταστρέφει τα δόντια.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Όταν η λεύκανση γίνεται από επαγγελματία οδοντίατρο και εφαρμόζεται σε δόντια υγιή και σε ενδιαφερόμενους που προσέχουν τη στοματική τους υγιεινή, είναι απολύτως ασφαλής. Αν η μέθοδος της λεύκανσης εφαρμοστεί χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος για την ακεραιότητα των δοντιών και χωρίς να υπάρξει προστασία από τερηδονικές αλλοιώσεις και άλλα προβλήματα, τότε όχι μόνο καλό αισθητικό αποτέλεσμα δεν θα δώσει, αλλά επιπλέον θα προκαλέσει ζημιά στα δόντια και στους μαλακούς ιστούς του στόματος.
ΜΥΘΟΣ: Εάν κάνω λεύκανση, τα δόντια μου θα παραμείνουν για πάντα λευκά
ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα δόντια με την πάροδο του χρόνου έχουν την τάση να επανακτούν το φυσικό τους χρώμα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σε διάστημα 3 ετών το 60% των περιπτώσεων λεύκανσης εμφανίζει κάποιου βαθμού υποτροπή, ενώ υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό δοντιών στα οποία η λεύκανση διατηρείται μόνο για ένα έτος. Οι κύριοι ένοχοι για την αλλοίωση του αποτελέσματος της λεύκανσης είναι η κατανάλωση τροφίμων και ποτών με έντονες χρωστικές ουσίες (π.χ. κεράσια, παντζάρια, κόκκινο κρασί, καφές), το κάπνισμα, καθώς και η ίδια η ποιότητα των δοντιών. Κάνοντας έναν καλό καθαρισμό και κατόπιν μια επανάληψη της λεύκανσης ανά εξάμηνο, το λευκό χρώμα αυξάνεται σταδιακά και το αποτέλεσμα της λεύκανσης γίνεται πιο σταθερό.
ΠΗΓΗ : http://www.vita.gr/ygeia/article/31204/10-mythoi-gia-ta-dontia/
Κυριακή 16 Μαρτίου 2014
Σάββατο 15 Μαρτίου 2014
Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014
Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014
Τρίτη 11 Μαρτίου 2014
Κυριακή 9 Μαρτίου 2014
Σάββατο 8 Μαρτίου 2014
καλημέρα
χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και χρόνια πολλά σε όσες γυναίκες θέλουν να γιορτάσουν σήμερα.....για μας άλλη μια τυπική μέρα καλο σαββατοκύριακο
Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014
έλα τώρα σοβαρα
ωραίος πεζόδρομος έ ; και εγώ αυτό σκέφτομαι ...γιατί έλεος με τα πεζοδρόμια πια που κακώς λέγονται έτσι θα μπορούσαν να λέγονται και ...αμαξοπαρκαροδρόμια σωστά μήπως γιατί κανω εκατό ζικ -Ζακ ανάμεσα στα αυτοκίνητα και σήμερα μην το πείτε πουθενά πάτησα και πάνω σε ένα να περάσω (σουτ!) δεν γινόταν αλλιώς...να λέγονται κακο-δρόμια μεταφορικά γιατί και εγώ εχω ζώο λατρεμένο ,αλλά τα μαζεύω ρε παιδιά ...τι νοοτροπία και αυτή!!!!!! μήπως να λέγονται περπατώ εις τον δρόμο για ΚΑΤ γιατί είναι όλα σπασμένα κομματισμένα και πας σαν την λυγερόκορμη στη βρύση για νερό ( και μιλάω εγώ η άνευ-ψηλοτάκουνων, το θέαμα των υπολοίπων κοπελιών είναι σαν θρίλερ....σε κρατάει σε αγωνία, τώρα θα πέσει τώρα δεν θα πέσει....όχι όχι δεν τα έχω πάρει καθόλου!!!! απλά σκέφτομαι αν πρέπει να αγοράσω ελικοπτεράκι να το φοράω πτυσσόμενο στην πλάτη ή να δημιουργήσω τα φτερώτα παπούτσια ( κάτι από παιδικά που έβλεπα μικρή μου θύμησα τώρα) τέλος πάντων η επιχειρήση περπατώ μονάχη και καταφθάνω σπίτι σώα επιτεύχθηκε και σήμερα αντε καλο μας απόγευμα...με μια δόση αστεισμού πάντα !!!! φωτεινή
Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014
Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014
Τρίτη 4 Μαρτίου 2014
Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014
Κυριακή 2 Μαρτίου 2014
KAI ΚΑΤΙ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Με ''πράσινο'' νικητή έληξε το σημερινό ντέρμπι μεταξύ των δύο αιώνιων αντιπάλων !!
Η ομάδα του Παναθηναϊκού, με μια μεγαλειώδη εμφάνιση κατάφερε να αποσπάσει την νίκη έναντι του Ολυμπιακού με σκορ 0-3 πετυχαίνοντας έτσι μία από τις μεγαλύτερες νίκες του στην έδρα του Ολυμπιακού, <<εκτελώντας>> παράλληλα το όνειρο του Ολυμπιακού για αήττητο πρωτάθλημα !!
Η ομάδα του Παναθηναϊκού, με μια μεγαλειώδη εμφάνιση κατάφερε να αποσπάσει την νίκη έναντι του Ολυμπιακού με σκορ 0-3 πετυχαίνοντας έτσι μία από τις μεγαλύτερες νίκες του στην έδρα του Ολυμπιακού, <<εκτελώντας>> παράλληλα το όνειρο του Ολυμπιακού για αήττητο πρωτάθλημα !!
Σάββατο 1 Μαρτίου 2014
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)