Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Οι φωτογραφίες του Tim Walker κάνουν τη μόδα παραμύθι

Οι φωτογραφίες του Tim Walker κάνουν τη μόδα παραμύθι
Μερικές από τις πιο σημαντικές δουλειές, του ανθρώπου που για ένα editorial έβαψε Περσικές γάτες σε χρώματα παστέλ.
AddThis Sharing
88.8K6
SHARES
Pinterest

Ο Tim Walker δεν έχει καμία σχέση με άλλους φωτογράφους μόδας. Άλλωστε κάποιος που όταν σκέφτεται μόδα, φαντασιώνεται ένα σκηνικό με μία τεράστια κούκλα μέσα σε ένα δάσος ή το παραμύθι της Σταχτοπούτας είναι δύσκολο να χαρακτηριστεί ως ένας ακόμη fashion photographer.
Ο Walker έχει μία πολύ συγκεκριμένη προσέγγιση ως προς τη τέχνη της φωτογραφίας. Η δουλειά του είναι θεατρική, στα όρια του σουρεαλισμού και προφανώς –αφού μιλάμε για έναν άνθρωπο που για ένα editorial έβαψε Περσικές γάτες σε χρώματα παστέλ- απόλυτα ρομαντική.
Όλες του οι φωτογραφίες είναι άμεσα αναγνωρίσιμες είτε σε αυτές πρωταγωνιστούν διάσημα μοντέλα είτε όχι. Η καριέρα του άρχισε πολύ νωρίς, όταν εκείνος ήταν ακόμη 19 χρονών έκανε την πρακτική του στη Vogue και αμέσως μετά σπούδασε Art & Photography στο Exeter Art College. Mετά την αποφοίτησή του άρχισε να δουλεύει ώς βοηθός φωτογράφου στο Λονδίνο, λίγο πριν μετακομίσει στη Νέα Υόρκη για να δουλέψει με το φωτογράφο Richard Avedon.
Έκανε τη πρώτη του φωτογράφιση για τη Vogue στην ηλικία των 25 και από τότε η δουλειά του έχει δημοσιευθεί στα πιο γνωστά περιοδικά μόδας.  Ο Τim Walker έχει εκδώσει 5 βιβλία με τις φωτογραφίες του: 'Stern Portfolio', 'Pictures', 'The Lost Explorer', 'Story Teller' και 'The Granny Alphabet'.
Είναι πολύ δύσκολο να διαλέξει κανείς ανάμεσα στις εκατοντάδες φωτογραφίσεις, editorials, καμπάνιες και πορτραίτα που έχει φωτογραφίσει ο Tim Walker. Αυτή είναι μία λίστα με αυτές που επηρέασαν το κόσμο της μόδας λίγο παραπάνω.

Μulberry, Spring/Summer 2011 Campaign


Το 2011 η Mulberry λανσάρει τη καμπάνια της για την Άνοιξη/Καλοκαίρι στην οποία πρωταγωνιστούν η Lindsay Wixson και η Nimue Smit με φωτογράφο φυσικά τον Tim Walker. Εμπνευσμένη από το βρετανικό μυθιστόρημα, Ο Μυστικός Κήπος του Frances Hodgson Burnett, τα κορίτσια της Mulberry φτιάχνουν τα δικά τους παραμύθια ανάμεσα σε μπλέ και ροζ παστέλ λουλούδια, κρατώντας φυσικά τις Tillie τσάντες της εταιρείας.
Με στυλίστα τον Edward Enninful, το γενικό κλίμα είναι ρομαντικό, παιχνιδιάρικο και εντελώς κοριτσίστικο με peter-pan collars στα πουκάμισα, pencil φούστες και διακριτικές ζώνες, όλα σε παστέλ και σορμπέ αποχρώσεις. Το background είναι σε ένα παλιό εξοχικό σπίτι του 17ου αιώνα στο Northumberland της Αγγλίας το οποίο εντείνει το ρομαντικό και παραμυθένιο feeling της καμπάνιας.
Είναι ένα κλασσικό παράδειγμα δουλειάς του Tim Walker –το παλιό σπίτι στην εξοχή, τα παστέλ ρομαντικά χρώματα και το ελαφρύ παραμυθένιο φώς αποτελούν στοιχεία που βλέπουμε σε πολλές απ’ τις φωτογραφίες του. Mε τη συγκεκριμένη φωτογράφιση η εταιρεία Mulberry εκτοξέυθηκε ανάμεσα στις πιό γνωστές εταιρείες ρούχων και αξεσουάρ, με ιδιαίτερη έμφαση στις τσάντες.

Αlexander Lee McQueen, Portrait, 2009


Mιλώντας για το συγκεκριμένο πορτραίτο ο Tim Walker είπε: "Έχει ενός είδους σκοτεινή, άγρια ομορφιά, γι’ αυτό και θέλησα να τον φωτογραφίσω με ένα σκελετό, σαν άγριο πειρατή. Ο Andy, ένας από τους σκηνογράφους, έφτιαξε ένα παπιγιόν από κόκκαλα για τον McQueen και μαζί και μία νεκροκεφαλή. Όταν μπήκε μέσα ο Lee, είπε: ‘Εγώ δεν ποζάρω με αυτό!’. Διέλυσε το παπιγιόν, πήρε τη νεκροκεφαλή και της έβαλε ένα τσιγάρο στο στόμα. Το χάλασε και το ξαναέφτιαξε. Ήταν μία επανάσταση εναντίον μου, επειδή έβαλα σε μεγάλο βαθμό την αισθητική μου στη φωτογραφία – και αυτό ήταν πραγματικά Lee, εν αντιθέση αν είχε γίνει όπως ήθελα εγώ δεν θα ήταν καθόλου αυτός."
Aυτό που κάνει πραγματικά εικονικό το συγεκριμένο πορτραίτο όμως, είναι το γεγονός πως  ο Alexander McQueen έβγαινε πολύ σπάνια φωτογραφίες και μάλιστα μετά τη συγκεκριμένη φωτογραφία, επηρεάστηκε και έτσι άρχισε να δημιουργεί patterns με νεκροκεφαλές, αξεσουάρ κλπ, κάτι που έγινε και σήμα κατατεθέν του.

Lily Cole by Tim Walker for British Vogue, 2005


Η Lily Cole ποζάρει για τον Tim Walker για το τεύχος του 2005 της Βρετανικής Vogue. To editorial, ονόματι ‘Lily Takes A Trip’, φωτογραφήθηκε στο εγκαταλελειμμένο Monsoon Palace (παλαιότερα γνωστό ως Sajjan Garh Palace) στο Dunfarpur, Rajasthan της Ινδίας. Η Kate Phelan έκανε το styling της τότε 17χρονης Αγγλίδας, Lily Cole και το φόρεμα ήταν της Jo Ellison.
Η συγκεκριμένη φωτογράφιση συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο της Vogue, 'The Gown'. H Lily Cole υπήρξε για πολλά χρόνια η μούσα του Walker και πρωταγωνιστεί σε πάρα πολλές δουλειές του φωτογράφου που αποτελούν αξιοσημείωτες εικόνες για την ιστορία του fashion photography. Η συγκεκριμένη φωτογραφία είχε κάνει τεράστιο πάταγο και έχει τυπωθεί από το Design Museum.

Κarlie Kloss by Tim Walker for Vogue India, 2010


Ανάμεσα σε πολύ τούλι, ταφτά και μία πανδαισία haute couture, η Κarlie Kloss ποζάρει για το editorial του Tim Walker στο τεύχος Νοεμβρίου του 2010 της Ινδικής Vogue, με όνομα 'Where Troubles Melt Like Lemon Drops'. Στη πιό γνωστή φωτογραφία του editorial, μαζί με τη Kloss πρωταγωνιστεί και ένα τεράστιο αυγό.
Υπήρξαν δύο διαφορετικές version του 'Mr.Humpty' όπως ονομάστηκε κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης. Ένας ολόκληρος Humpty και ένας σπασμένος μετά την κακόφημη πτώση του. Και οι δύο Humptys κατασκευάστηκαν από έναν γλύπτη και έναν κατασκευαστή σκηνικών αλλά η ζωγραφική και οι διάφορες εκφράσεις προήλθαν από τον ίδιο τον Walker. O ίδιος είπε πως χρειάστηκαν πολλές ώρες αλλαγών ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα από χρώματα, σχήματα και εκφράσεις προσώπου και συγκεκριμένα πολλές προσπάθειες για τη σωστή θέση του στόματος. Η συγκεκριμένη φωτογραφία υπήρξε για πολύ καιρό σε αφίσες σε όλο το Λονδίνο και είναι και το εξώφυλλο του βιβλίου του Walker, 'Story Teller'.

Lindsey Wixson by Tim Walker for Vogue Italia, 2012


Η Lindsey Wixson ποζάρει για το '‘Like A Doll' editorial της Ιταλικής Vogue, τεύχος Ιανουαρίου του 2012. Με φωτογράφο τον Walker για μία ακόμη φορά και στυλίστα τον Jacob K, η Wixson ‘εξερευνεί’ τη σχέση ενός κοριτσιού με τη κούκλα της και πρωταγωνιστεί σε μία ακόμη iconic φωτογράφηση του Tim Walker.
O ρόλος της Wixson είναι του μικρού κοριτσιού που έχει μια τεράστια –και αρκετά φοβιστική- κούκλα που την ακολουθεί παντού. Ένα ακόμη παράδειγμα των φανταστικών σκηνικών που δημιουργεί ο Walker, παρουσιάζει μία μίξη κοριτσίστικης γλυκήτητας και αθωότητας σε συνδιασμό με το επιβλητικό παρουσιαστικό της τεράστιας κούκλας.
Μερικές από τις φωτογραφίες έχουν ένα σχετικά πιο σκοτεινό concept που θα μπορούσε να είναι βγαλμένο από κάποια ιστορία τρόμου. Παρ' όλα αυτά, το styling ισορροπεί το γενικό feeling με παστέλ χρώματα και χαριτωμένα 60s babydoll. Τα ανακατεμένα μαλλιά, οι κενές εκφράσεις σε συνδιασμό με τα διαφανή και πλαστικά κομμάτια και αξεσουάρ δημιουργούν μία γενική αισθητική την οποία συνοδεύει εξαιρετική λεπτομέρεια.

‘Lady Grey’ by Tim Walker for Vogue Italia, 2010


“O Jean Cocteau με επηρέασε, ειδικά η ταινία 'Η Πεντάμορφη και το Τέρας, είπε ο Tim Walker για το editorial ‘Lady Grey’. “Λατρεύω το γεγονός ότι το σπίτι σε αυτή τη φωτογράφιση βρίσκεται σε αποσύνθεση, ότι οι κάτοικοί του έχουν γίνει κομμάτι του κτιρίου, θα συνεχίσουν να ζούν εδώ για πάντα και θα εμφανίζονται μόνο όταν έρχονται άλλοι άνθρωποι. Είναι σαν το σπίτι να ήταν ένας ζωντανός οργανισμός που θα αποτελούταν από το ίδιο το κτίριο και τους προηγούμενους κατοίκους του.” Ο Walker πάντα ονειρευόταν να δημιουργεί εικόνες που θα συνδίαζαν την μανία του με την αποσύνθεση, τη μυθολογία και το εξαφανισμένο μεγαλείο του haute couture και τα κατάφερε με την ανακάλυψη αυτού του σπιτιού. “To Ηοwick Hall, η κατοικία του Earl Grey,” εξηγεί, “έχει παραμείνει κλειστό από το 1930 και είναι υπέροχο, ρομαντικό και ερειπωμένο. Τα δωμάτια είναι τεράστια, υπάρχουν ακόμα ταπετσαρίες από το 1920, σχεδόν κατεστραμένες και μαζί με τις παλιές πόρτες και αρχιτεκτονική δημιουργήθηκε η τέλεια ατμόσφαιρα για το μαγικό μας σκηνικό.”
O Tim Walker είναι από τους καλύτερους fashion photographers του 21ου αιώνα, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε πανομοιότυπες φωτογραφίσεις περιοδικών σε κενά studios και επαναλαμβανόμενα θέματα.
Το είδος φωτογραφίας του Walker ήταν αυτό που άλλαξε ολοκληρωτικά το τρόπο που η Vogue παρουσίαζε τα editorials της για χρόνια και έχει επηρεάσει το χώρο της μόδας και της φωτογραφίας ουσιαστικά χρησιμοποιώντας τις διάφορες δημιουργίες των designers ως θεατρικά κουστούμια. O συνδιασμός του ρομαντισμού με ένα σκοτεινό συναίσθημα και η χρήση υπερβολικών –πάντα καλοδουλεμένων- σκηνικών κάνει τη δουλειά του Tim Walker αυθεντική και παραμυθένια.

1 σχόλιο: