Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

Γιατί κάνει τόσο κρύο φέτος; Και, κυρίως, πότε θα σταματήσει;

 

Ρωτήσαμε τους ειδικούς που θα πάει αυτή η ιστορία. Δηλαδή τους μετεωρολόγους Χριστίνα Σούζη και Τάσο Αρνιακό, καθώς και τον διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνη Λάλο.
Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος / FOSPHOTOS
Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή
 
Κάποιοι θεωρούν ότι ο φετινός, ήταν ένας από τους πιο κρύους και περίεργους χειμώνες,  λόγω της ξαφνικής, κατά περιόδους, ανόδου και πτώσης της θερμοκρασίας. Δεν έχουν άδικο, αφού είχαμε χιόνια στα ορεινά, τα πεδινά, ακόμη και μέσα στο κέντρο της Αθήνας.  Έντονες βροχοπτώσεις και ηλιόλουστες μέρες με τσουχτερό κρύο. Μέχρι και σήμερα, ο καιρός δείχνει να είναι αναποφάσιστος!
Ο Μάρτιος φτάνει στο τέλος του, πέρασε και η εαρινή ισημερία στις 21/3 η άνοιξη έχει μπει – υποτίθεται – κι επίσημα στη ζωή μας. Παρ’ όλα αυτά, οι βροχές, το κρύο και γενικότερα οι απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία καλά κρατούν. Το «Μάρτης γδάρτης»  που σκέφτηκε κάποτε ο λαός, για να εκφράσει την ύπουλη συμπεριφορά των καιρικών φαινόμενων στον τρίτο μήνα του χρόνου επιβεβαιώνεται πιο πανηγυρικά από κάθε άλλη χρονιά τουλάχιστον των τελευταίων ετών. Ακόμα και σε αυτές τις τελευταίες μέρες του Μαρτίου, η συννεφιά με την ηλιοφάνεια εναλλάσσονται διαρκώς, οι μπουγάδες δεν αισθάνονται ποτέ ήσυχες από τις βροχές, ενώ τα αυτοκίνητά μας θέλουν μέρα παρά μέρα πλύσιμο.
Μπορεί σ’ εμάς να προξενούν εντύπωση όλες αυτές οι ξαφνικές μεταπτώσεις της θερμοκρασίας, όμως η μετεωρολόγος του ΣΚΑΙ, Χριστίνα Σούζη, εξηγεί στην Popaganda ότι είναι κανονικές οι τιμές της θερμοκρασίας για την εποχή. «Ο Μάρτης είναι Γδάρτης. Έχει συμβεί στο παρελθόν να έχουμε ξανά χαμηλές θερμοκρασίες. Την εβδομάδα που έρχεται η θερμοκρασία θ’ ανέβει αισθητά, ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε βροχές το επόμενο σαββατοκύριακο».

popaganda_cold_weather_2
Επίσης, τη δική του άποψη για τον καιρό, μας δίνει ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος. «Φυσιολογικός ήταν ο χειμώνας, σε σχέση με προηγούμενους. Ο Μάρτιος είναι ένας κρύος μήνας αλλά όσο περνούν οι μέρες θα μπαίνουμε όλο και περισσότερο στην Άνοιξη, αφού το βόρειο ημισφαίριο πλησιάζει κοντά στον ήλιο. Επίσης, θα επικρατήσει κάποιες μέρες η συννεφιά και ο καιρός τον Απρίλιο ίσως συνεχίσει να είναι άστατος. Για τον καιρό την ημέρα του Πάσχα, θα έχουμε έγκυρες προβλέψεις τη Μεγάλη Δευτέρα». Τέλος, όταν τον ρωτήσαμε τι πρόκειται να συμβεί το καλοκαίρι, ο κ. Λάλος μας είπε ότι κατεξοχήν τα καλοκαίρια στην Ελλάδα διαρκούν πολύ και είναι ζεστά, οπότε κάτι τέτοιο περιμένουμε και για το φετινό.
Για το κλείσιμο, απευθυνθήκαμε και στον μετεωρολόγο του δελτίου ειδήσεων στον Antenna, Τάσο Αρνιακό. «Ο φετινός χειμώνας ήταν κρύος, αφού οι δύο προηγούμενοι ήταν ζεστοί. Με αυτό το τρόπο η φύση εξισορροπεί τις ακραίες καταστάσεις. Όσον αφορά, τις επόμενες μέρες η εβδομάδα που έρχεται θα είναι ανοιξιάτικη, με σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας έως και 22 με 23 βαθμούς». Σχετικά με τον καιρό τις ημέρες του Πάσχα, ο κ. Αρνιακός αναφέρει. «Θα υπάρξει μια μεταβολή του καιρού από το Σάββατο του Λαζάρου με κακοκαιρία και δεν αποκλείονται χιόνια στα ορεινά. Από τη Μ. Πέμπτη υπάρχει μια προοπτική βελτίωσης αλλά αυτό θα το μάθουμε τις επόμενες εβδομάδες».   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου