Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Βόλτα στο «Μικρό Παρίσι των Αθηνών»

 

Μέχρι τις 19 Οκτωβρίου θα πραγματοποιείται το «Μικρό Παρίσι των Αθηνών», το φεστιβάλ του αθηναϊκού καλλιτεχνικού δικτύου, που διεξάγεται στην Αθήνα κάθε Οκτώβρη, στην ευρύτερη γειτονιά του κέντρου κάτω από την πλατεία Ομονοίας, γύρω από την πλατεία Βάθη και την πλατεία Καραϊσκάκη, ως τον σταθμό Λαρίσης, όπου πολλοί δρόµοι έχουν γαλλικά ονόµατα (Μάρνη, Φαβιέρου, Μαιζώνος, Β.Ουγκώ, Σατωβριάνδου, Βερανζέρου κ.α).
Γιώργος Χριστογεωργάκης
 
 

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, συναντιώνται, εδώ και χρόνια, ο αθηναϊκός αστικός πολιτισµός, η ελληνική λαϊκή παράδοση, οι κουλτούρες των µεταναστών, ταξιδιωτών και επισκεπτών.
Πρόκειται για μια  πρωτοβουλία που γεννήθηκε για να μπολιάσει με πολιτισμό και τέχνη μια από τις πιο αδικημένες περιοχές της Αθήνας και τελικά ανδρώθηκε πολύ γρήγορα σε ένα καταξιωμένο διεθνές πολυφεστιβάλ.
To  «µικρό Παρίσι των Αθηνών 2013» ήταν αφιερωμένο στον Albert Camus για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, ενώ το φετινό ανασκαλίζει την belle époque και την αδυναμία της να αποτρέψει τον πόλεμο, 100 χρόνια μετά από την έναρξη  του 1ο παγκόσμιου πολέμου. 
Η εποχή εκείνη λίγο πριν από την βιομηχανική επανάσταση εμπνέει σήμερα την σύγχρονη πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία που θα πλημμυρίσει για δεύτερη χρονιά μια από τις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας.
Για 10 ημέρες θα παρελαύνουν πάνω από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος, από 30 επιλεγμένα σημεία (δρόμοι, πλατείες, θέατρα, ωδεία, σχολεία, γκαλερί, μουσικά καφενεία, σινεμά και άλλοι εναλλακτικοί χώροι). Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, βαριετέ, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, ζωγραφική του δρόμου, σινεμά, μόδα, διαλέξεις και πολλές ανοιχτές συζητήσεις πνευματικών ανθρώπων έρχονται να φωτίσουν μια εποχή που έχει πολλές ομοιότητες με το σήμερα.

1 σχόλιο: